Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Апрель 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Вторник, 16.04.2024, 21:13
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


14:46
Посуд з глини.

Серед експонатів краєзнавчого відділу музею багато давнього посуду. Колись наші пращури не мали жодного кришталю, скла, технологій та подібних сучасних переваг. Все, що було необхідно людству, майстри робили виключно своїми руками. Не ставав винятком й посуд з глини.

На теренах нашого краю переважав ужитковий посуд з простим декоруванням або зовсім без нього. Найбільш поширеними були: горщики, глечики (глеки, гладушики, миски і тарілки, макірти, ринки, кухлі).

У хаті праворуч від дверей знаходився мисник. У ранці він був майже порожній, а після сніданку, аж яснів від чистоти і нехитрої оздоби на посуді. Миски, полумиски, горщики – чи не найстаріший посуд. Посередником між мискою та каструлею виступав горщик. Достеменно не відомо, коли він набув поширення, але однозначно можна сказати, що горщик поширився одночасно із мискою. У ньому варили борщ або каші, зберігали різноманітні крупи запікали овочі та кип’ятили воду. Зазвичай ті горщики, у яких їжа подавалась до столу були «полив’яними» та з орнаментом, мали більш охайний вигляд, на відміну від пічних горщиків, які постійно мали контакт із вогнем та димом, від чого були постійно в сажі.

Посуд з глини ідеально підходить для зберігання продуктів. Молоко в глечику могло стояти і не киснути три-чотири доби,а варення і соління зберігалися в глиняних горщиках без кришок майже рік.

Макітра – один із найпоширеніших видів українського традиційного глиняного гончарного посуду, назва якого походить від словосполучення «мак терти», бо здавна в ньому перетирали мак для різдвяної куті. Своїм виглядом вона нагадує горщик: з опуклими боками, що, звужуючись донизу, переходять у плоске дно, а вгорі завершуються розхиленими або увігнутими всередину вінцями. Макітра на 10-15 л мала бути в кожної господі. В ній вчиняли тісто на пироги, паски та іншу випічку. Готові пиріжки чи пампушки можна було скласти в чисту макітру, накрити рушником і вони довго не черствіли. Така макітра, теж є у колекції нашого музею.

Куманець — керамічна фігурна посудина, що нині використовується здебільшого як прикраса. Куманці є оригінальним різновидом українського традиційного посуду. Якщо раніше їх використовували, для зберігання й подання на стіл різноманітних напоїв, то у теперішній час — це переважно декоративна оздоба інтер'єру в національному стилі.

Ці експонати - лише частина артефактів, що представлені в експозиції краєзнавчого відділу музею і є найдавнішим видом народного мистецтва, що несе в собі безцінну інформацію про давній побут.

Завідувачка краєзнавчим відділом Лілія Линник

 

Переглядів: 127 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0