Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Апрель 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Пятница, 26.04.2024, 12:28
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


10:25
#Зброя #України #Javelin #ЗСУ

#Зброя #України #Javelin #ЗСУ

24 лютого 2022 року рф розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. Збройні сили України з перших днів російського вторгнення дали і продовжують давати гідну відсіч окупантам. В цьому їм суттєво допомагає іноземна зброя, надана Україні європейськими і американськими союзниками, що підтримали нас у боротьбі з російською агресією. Ми продовжуємо знайомити вас зі зброєю, яка стоїть на захисті Української держави. Про королівські подарунки - (і в прямому, і в переносному сенсі) - NLAW - ми говорили раніше. Сьогодні у фокусі: легендарні “Javelin” – зброя, сама назва якої викликає в окупантів панічний страх, а в пропагандистів - публічні істерики.

Наші військові ставлять рекорди і по швидкості опанування, і по ефективності використання цих ПТРК. За словами Анатолія, бійця 128 бригади, (оператора протитанкового комплексу) він проходив навчання з керування протиракетними комплексами NLAW і “Javelin” в останні передвоєнні дні. І так вийшло, що на NLAW вчився чотири дні, а на “Javelin” – усього півтора:

“– Нас почали тренувати 23 лютого, тобто напередодні російського вторгнення. По обіді 24 лютого ми ще стріляли по тренажерах, але вже попросили, щоб нам швидше видали документи й відправили в свої підрозділи. Тому що було дуже гаряче, і бригада відчувала дуже сильну потребу в ефективній протитанковій зброї.”

Що ж це за зброя і в чому її переваги/недоліки/призначення?

“Javelin” (в перекладі з анг. - “спис”, “дротик для метання”) — це переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) виробництва американських підприємств Raytheon та Lockheed Martin. США розробляли його від 1986 року, а прийняли на озброєння 1996 року. Від 30 квітня 2018 року перші комплекти стали надходити до України, успішно використовуються проти російської військової техніки від 24 лютого 2022 року. Існує в кількох модифікаціях, які отримали літерні позначення від A до D.

Станом на сьогодні FGM-148E Block 1 є найсучаснішою з доступних версій “Javelin”. FGM-148E Block 1 почала надходити до армії США у 2008 році на заміну FGM-148C Block 0, яка експлуатувалась з 1996 року. Під час модернізації до рівня FGM-148E Block 1 у протитанковій ракеті був замінений двигун, який дозволив зменшити час польоту ракети до цілі, а також посилено бойову частину. Модернізована версія “Javelin” отримала оновлену пускову установку M98A2 CLU з 12-кратним прицілом та новим програмним забезпеченням, що дозволило підвищити точність комплексу, яка і так знаходиться на рівня 95-97%. Окрім того була зменшена загальна вага ПТРК. Це напряму впливає на ефективність ураження цілі та загальну бойову ефективність комплексу на полі бою. Перший серійний ПТРК третього покоління, обладнаний прицілом "вистрілив-забув". Ракета має теплову голівку самонаведення, тому оператор ракетного комплексу не має супроводжувати і коригувати політ ракети після запуску, поки вона наближається до цілі.

Повний комплекс Javelin складається з трьох основних модулів:

пульту керування — пускова установка M98A1 Command Launch Unit (CLU), боєприпасу в транспортно-пусковому контейнері (має форму тубуса) Launch Tube Assembly (LTA), елемента живлення і системи охолодження теплових сенсорів Battery Coolant Unit (BCU). Транспортно-пусковий контейнер слугує для безпечного транспортування і пуску ракети.

Тактико-технічні характеристики ПТРК “Javelin”:

Бойова маса: 22,3 кг. Мінімальна відстань бою — 150 метрів, максимальна — 2500 метрів. Час приведення в бойову готовність: менше 30 с. Час перезаряджання: менше 20 с

Довжина ракети: 139 см. Діаметр ракети: 76 мм. Розмах крил: 275 мм. Маса прицільного блоку: 8,9 кг. Двигунна установка: 2-ступінчастий РДТТ. Максимальна швидкість ракети: 435 м/с.

Загальна вартість програми розробки і виробництва ПТРК «Javelin» склала $5 млрд. Вартість ракети в пусковому контейнері при закупівлі для армії і морської піхоти США становить близько $73 тис. в цінах 1992 року, $78 тис. в цінах 2002 року і наближається до $100 тис. в цінах 2013 року, а вартість командно-пускового блоку складає $126 тис. в цінах 2002 року, що робить "Джавелін" найдорожчим ПТРК за всю історію створення та використання подібних комплексів. Велика вартість комплексу пояснюється використанням інфрачервоної голівки самонаведення з об'єктивами великого діаметра і є одним із суттєвих мінусів ПТРК. Ще одним недоліком є залежність точності наведення від наявності перешкод в оптичному діапазоні (дим, туман, опади тощо).

При використанні “Javelin” накидається на плече і може працювати з двох положень: прямим наведенням (Dir) або Top – на максимальну дальність 2500 метрів (середнє значення прямої видимості у Європі). Ракета вилітає із тубуса на висоту 160 метрів і під кутом 45 градусів знищує ціль. Ракета має "м'який пуск" щоб не травмувати оператора, який стріляє з плеча. На відміну від NLAW, потребує двох людей обслуги для ефективних бойових дій: оператора та заряджальника.

Поміж переваг використання Javelin можна назвати нечутливість до перешкод створюваним засобами інфрачервоної протидії, можливість впевненого обстрілу цілей на зустрічних курсах і можливість боротьби з цілями, що мають різні типи двигунів. Також базовим плюсом цього ПТРК є те, що він розроблявся і створювався спеціально для того, щоб знищувати радянські танки, урахуванням їх особливостей, тактики використання та навіть місцевості ймовірного застосування. Ще з часів “холодної війни” Пентагон враховував ймовірність наступу СРСР, який буде проходити у Європі й передбачатиме масове використання бронетехніки. Тому до майбутньої зброї ставилися такі вимоги, як: максимальна простота у використанні, здатність знищувати цілі на середній дальності видимості у Європі, ігнорувати всі засоби протидії,

убезпечувати оператора від вогню у відповідь. Тобто “Javelin” в умовах війни проти рф знаходиться у ситуації, для якої він створювався з самого початку - для враження бронетехніки, укріплень на землі, а також деяких літальних об'єктів, що переміщуються на низькій висоті й швидкості — гелікоптерів або БПЛА.

Як зазначає боєць, окупанти “це вже добре засвоїли і там, де працюють наші NLAW і Javelin, практично не висувають техніку. Знають, що якщо ми вистрілимо, ракета точно знищить ціль і весь екіпаж із десантом загинуть за секунду. NLAW і Javelin ми використовуємо тільки проти важкої броньованої техніки.”

Україна отримала різні протитанкові системи з кількох країн, що підвищило "смертоносність" українських сил проти російської техніки. ЗСУ успішно застосовує цю зброю: до першої половини березня українські військові знищили понад 400 танків та понад 2 тисячі одиниць іншої російської техніки, яка несла смерть українцям.

Віримо в ЗСУ. Все буде Україна

(Фото з мережі Інтернет та ФБ-сторінки ЗС України)

Переглядів: 118 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0