Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Октябрь 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Среда, 08.05.2024, 16:59
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


10:04
Вітаємо всіх причетних з Днем військового капелана!

Вітаємо всіх причетних з Днем військового капелана!

Цього дня, 25 жовтня, в день пам'яті святителя Мартіна Милостивого, єпископа Турського, який вважається засновником і покровителем військових капеланів, відзначаємо День військового капелана.

Капелани - духовні воїни, які підтримують бойових дух наших захисників на передових позиціях, допомагають словом і ділом, зокрема вірою та молитвами, психологічно перенести жахіття війни та благославляють на захист рідної землі, перемогу. Для військових він є не тільки священнослужителем, але й побратимом, другом, психологом і навіть близькою людиною, якій вони довіряють.

Значимість капеланського служіння походить ще з давніх часів, коли тільки формувалися армії. Бійцям необхідна була морально-психологічна допомога, благословіння для участі в бойових походах. Віряни надавали особливого значення молитвам і іконам, адже недарма існує вислови: "атеїстів на війні не існує", "в окопах повіриш в усе, навіть у Бога".

Перші згадки про військових священиків зазначаються у "Повісті временних літ", "Іпатіївському літописі", "Радзивіллівському літописі" та в інших історичних документах. Капелани були й у Січових стрільців УНР, Українській галицькій армії та в УПА, а також у складі миротворчих місій України в Іраку та Косово.

Несли духовну службу військові священники і в Добу Козаччини. Пізніше, у 1917 році, після комуністичного перевороту, обов'язки капеланів переклали на заступника командира з політичного виховання у межах антирелігійної компанії.

Сьогодні діяльність капеланів набула неабиякого значення, особливо з часів Революції Гідності на Майдані. Тоді вони брали активну участь, молилися за учасників революції, незалежність України та її майбутнє. Священики також допомагали людям, прихистивши їх під час розстрілів у Михайлівському монастирі.

З початком війни на Донбасі, капелани стали у ряди добровольців і рушили у гарячі точки на схід, аби підтримати бійців і продовжити свою духовну місію.

Під час російсько-української війни капелани займаються не тільки релігійно-освітньою, морально-психологічною роботою, але й волонтерською діяльністю. Неодноразово, приїжджаючи на фронт до військовослужбовців, вони привозять їм необхідні речі, листи підтримки від дітей, влаштовують служби та інші заходи, аби воїни змогли відволіктися від війни та ненадовго повернутися до цивільного життя.

Капелани також відвідують наших захисників у госпіталях, що сприяє реабілітаційним процесам. На жаль, на війні не можливо без загиблих. Військові священики беруть участь у похованні бійців, підтримують їхні родини у важкий час для них.

Наразі військові капелани продовжують допомагати нашим бійцям на фронтах, зокрема долати страх, гнів, ненависть, біль втрати. Їхні проповіді та молитви оберігають кожного військослужбовця, надають духовну підтримку та вселяють надію у них.

Щиро дякуємо вам, військові капелани, за духовну службу, роботу з емоційним і психологічним станом воїнів, підтримку всіх, хто потребує вашої допомоги.

Бажаємо, щоб Господь допомагав у ваших справах, служінні, духовної сили, мудрості, терпіння та найскорішої перемоги, щоб молитви звучали лише у стінах церкви, а не в окопах.

#музейпропаганди #музейшепетівка #Шепетівка #капелани #капеланство #військовийсвященик #священик #війна #війнавукраїні #церква #молитви #психологічнапідтримка

На зображенні може бути: текст

Переглядів: 81 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0