Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Июнь 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Четверг, 02.05.2024, 00:57
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


10:22
#stand_with_Ukraine #street_art #мистецтво #онлайн_виставка

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну світові держави стали на нашу підтримку всіма можливими засобами. Зокрема і символічно. За час війни з окупантами в Україні та різних країнах світу почали з'являтися нові мурали. Меседжі, які доносять художники, потужні й зрозумілі кожному: Україна сильна - вона обов'язково переможе, росія – зло, яке має бути покаране, світло і добро обов'язково переможе страх і смерть, які несуть росіяни на наші терени. Ми підготували невеличку підбірку стінописів (муралів), які "говорять" по всьому світу про війну в Україні. Митці доносять до людей в своїх країнах правду про цю війну, своїми роботами висловлюють щиру підтримку українцям та ведуть ту ж саму інформаційну війну проти російської пропаганди засобами мистецтва.

Максимально потужною підтримкою в цій ситуації відзначилася Польща, Чехія та країни Балтії. З перших днів повномасштабного вторгнення їхня допомога в гуманітарному, військовому, політичному напрямах була неоціненна. Не залишилися осторонь і митці.

Так, у Познані відомий польський творець вуличного мистецтва «Kawu» зреагував на війну путінської росії муралом, зобразивши путіна у образі лорда Волдеморта. Попри художню естетичність роботи, місцеві мешканці залишилися невдоволені тим, що їм доведеться щодня бачити це зло, хай навіть на паркані. Тож довелося його замалювати. Тому з’явився новий шедевр стріт-арту — президент України, представлений у образі Гаррі Поттера у чарівних декораціях Києва, поруч із Софійським собором та пам’ятником Богдану Хмельницькому. Особливістю твору стало те, що замість традиційної блискавки у Зеленського буква «Z» — знак російських окупантів, що обрали його, як гітлерівці свастику у часи ІІ Світової війни. Картину підписали «Вільна Україна» англійською мовою. Інший знаний польський стріт-арт художник Piotr TUSE Jaworski зобразив мера української столиці Віталія Кличка та його брата, підписавши роботу «Together we stand». Робота художника є частиною серії «Солідарні з Україною», яку малюють на підпірній стіні Поморської столичної залізниці біля зупинки PKM Gdańsk Jasień. Це спільна ініціатива Самоврядування Поморського воєводства та його компанії PKM SA та Академії образотворчих мистецтв у Гданську. Метою акції є створення серії муралів, присвячених подіям, які переживає Україна та вся Європа.

Чехія, разом з Польщею, теж однією з перших стала на захист українців, надаючи прихисток біженцям та гуманітарну допомогу постраждалим внаслідок бойових дій. Окрім фізичної, матеріальної підтримки люди намагаються також морально підтримати Україну та донести її біль до всіх європейців, зокрема через мистецтво. Так, у Празі, на вулиці Моймірова, був створений зворушливий мурал, який зображує дитину, що заховалася під українським прапором та заховала героїв найвідоміших мультфільмів та казок. Автор – художник страт-арту Chemis – також прокоментував свою роботу у соцмережі: «Україна зараз бореться, щоб захистити своє майбутнє і свою свободу, а також нашу. Як батько двох дітей, я не можу уявити безпорадність, біль і страх, які відчувають звичайні люди. Ми всі бачили кадри трупів, зруйнованих міст і повних спортзалів жінок з дітьми та їхніх бабусь та дідусів. Продовжуйте допомагати й показувати, які цінності ми відстоюємо".

У столиці Франції, біля музею Помпіду, з’явився мурал, який демонструє героїчність українського народу. Автором зображення став наш співвітчизник художник Микита Кравцов. На муралі художник зробив напис «Vive la résistance ukrainienne!», що в перекладі означає — «Хай живе український спротив!» і є своєрідною алюзією на славнозвісну картину Ежена Делакруа «Свобода, що веде народ». Також у Парижі з’явився мурал на якому маленька дівчинка у вінку із синьо-жовтими стрічками крокує по танках з українським прапором в руках.

Мурали за мир в Україні з’явилися також в Німеччині, Британії, Норвегії, Литві, Італії. Особливий сенс для світу транслює мурал, що з'явився на міланських вулицях. Він зображує Анну Франк – дитину, чия історія стала символом поневірянь жертв Голокосту, який спричинили нацисти. На малюнку Анна у синьо-жовтому шарфику тримає в руках зображення з літерою Z і підпалює його сірником. Дівчина в шапці кольорів українського прапора, око, що плаче тих же кольорів, голуб миру з оливковою гілкою, листочки якої теж мають кольори нашого прапора – це лише частина мистецької підтримки України всім світом. Буквально всім світом, адже таку підтримку висловлюють не лише в Європі, а й в США, Камбоджі, Сирії.

Неймовірно сильний посил до світової спільноти закладений у роботі сирійця Азіза Аль-Асмара. Художник, який створив свою роботу на стіні зруйнованого будинку, сказав, що «…сирійський режим і його російські союзники за останні 11 років перетворили їхні будинки на руїни, в результаті чого багато людей вимушено залишили свої оселі. Те, що відбувається в Україні, – продовження політики росії. І це не припиниться, допоки Рада Безпеки ООН і міжнародна спільнота не об’єднаються й не покладуть цьому край...»

 

Переглядів: 96 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0