Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Апрель 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Четверг, 25.04.2024, 23:35
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


13:13
Продовжуємо розмову про #дезінформацію

Продовжуємо розмову про #дезінформацію як елемент військового арсеналу Кремля. У цьому дописі ми #поговоримо_про три найбільші і найчастіше вживані росЗМІ #наративи щодо України.

Перший це - "образ ворога". Якщо вірити російським пропагандистам, вони звідусіль оточені "ворогами" - американці, європейці, НАТО і т.д. "Недружніми" країнами стали всі держави, що ввели чи підтримали санкції, які були запроваджені проти рф в зв'язку з початком активного вторгнення на території України. Тобто, фактично весь світ. Образ ворога допомагає консолідувати населення (за принципом "разом боятися не так страшно"), дозволяє маніпулювати фактами (звинувачувати у власних невдачах інших), за необхідності - швидко мобілізувати населення "до боротьби проти ворога" (Чечня, Україна).

Другий важливий наратив - маніпуляції з поняттям "русофобії". Будь-які, навіть не пов'язані з рф речі, (наприклад, декомунізація в Україні, прагнення білорусів, особливо молоді, відмовитися від російської мови і відродити власну) викликає у пропагандистів чергову порцію "новин" про радикалів-націоналістів-фашистів, які ненавидять і "ущємляют" російськомовних і їх треба бігти рятувати. Під цими гаслами і розпочалася анексія Криму, війна на Донбасі та "спеціальна операція" - повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 р.

З нього логічно формується третій наратив - "теорія змови". Всі "недружні" і "русофобські" держави змовилися і намагаються так чи інакше зашкодити рф і її населенню. Згідно з "новинами" росЗМІ, в американських лабораторіях виводиться нова біологічна зброя, щоб знищити "рускіх", українські націоналісти з Азова роздають дітям іграшки з обличчям Гітлера, щоб виховати з них "убивць рускіх", китайська продукція масово наповнює ринок, щоб знищити"руску" економіку і маса подібних фантазій. Головне, налаштувати населення на те, що навколо вороги і змови, а довіряти можна лише своїм. Ця політика далеко не нова і поширена практично в усіх тоталітарних режимах - вірити можна лише партії/вождю/одному телеканалу чи газеті. Вона сприяє формуванню в населення страху покарання за "інакодумство" (нагадаємо, що ця традиція для рф формувалася століттями царизму та радянською репресивною системою), відсутністю елементарних навичок аналітичного мислення, монополізмом прокремлівських ЗМІ, відсутністю потреби у альтернативних джерелах інформації, звички жити за принципом "накази не обговорюють".

Ці та інші, дрібніші, наративи об'єднуються під "куполом" так званих "метанаративів", про які ми поговоримо в наступному дописі.

Долаємо #інфотерор разом

 

Переглядів: 116 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0