Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Апрель 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Четверг, 28.03.2024, 13:55
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


10:13
#поговоримо_про #дезінформацію

#поговоримо_про #дезінформацію

Побудова #метанаративів, під якими можна об'єднати і просувати решту, масово формується також у історичній та культурній площинах. На міфі про радянський союз як надпотужну і успішну державу, російська влада будує сучасні політичні амбіції. Саме тому вона так агресивно реагує на будь-які спроби висвітлення негативних аспектів діяльності срср (Голодомор, репресії, концтабори, депортації), оскільки сама ці факти замовчує, а теми, пов'язані з цими явищами є суворо табуйованими в рф.

На тематиці "братскій народ" будується і т.зв. панслов'янський наратив. Він орієнтований на ще більш хронологічно віддалені історичні події (міф про спільне історичне минуле, мову і території), сягає епохи київських князів, привласнення і маніпуляції з поняттям "Русь". До таких сивих давнин вони звертаються тому, що царизм - хронологічно ближчий - поза межами рф, а особливо в Україні, є цілковито дискредитованим (не в останню чергу і зусиллями радянської пропаганди як виправдання революції), що унеможливлює використання його з метою пропаганди.

Близькими до цих наративів є і діяльність пропагандистів у царині культури. Звичним явищем стала культурна апропріація, або, простіше кажучи, привласнення досягнень української культури і видавання їх за власні. Прикладами можуть служити сотні і тисячі експонатів, вивезених у радянські часи на території рф з України і досі не повернені (починаючи від скарбу з кургану Солоха і закінчуючи колекцією антропологічних і археологічних знахідок під час розкопок Каргера у с.Городище, які знаходяться у російському ермітажі).

Головна мета такої діяльності - розмиття національної ідентичності, посилення гібридного впливу держави-агресора. Україна особливо вразлива до дії таких наративів через віки маргіналізації української культури та свідомості. Спершу царизм, а потім радянська пропаганда нав’язувала українцям відчуття провінційності нашої культури, через штучне обмеження (пригадаймо скільки заборон української мови було видано), збіднення (шляхом згаданої вже культурної апропріації), тому наратив “українськість=провінційність” працює в нас настільки ефективно. Одночасно, вони протиставляють нашій “недо -культурі, -мові” свою - “вєлікую рускую літєратуру”, “вєлікій і магучій язик” і агресивно поширюють наратив, що лише через причетність, “родство” з нею, українці мають можливість долучитися до світового цивілізаційного поступу.

В абсурдності цих тверджень, ми мали можливість переконатися за роки своєї незалежності, коли українські культурні надбання поповнили скарбницю світової культури. Найновіший і найяскравіший приклад: всесвітньо відомий гурт “Pink Floyd” вперше з 1994 року, записав нову композицію з вокалом українського співака Андрія Хливнюка (фронтмен гурту “Бумбокс”). З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, він, перервавши тур Сполученими Штатами, повернувся в Україну і став до лав захисників нашої держави. А за кілька днів, на сторінці музиканта в соцмережі Інстаграм з'явилося це неймовірне відео, де він стоїть на Софійській площі, в тихому від війни Києві, і на тлі куполів храму святої Софії співає гімн Січових Стрільців “Ой у лузі червона калина…”. Це було настільки потужно, що прорвалося в свідомість всього світу, руйнуючи століття дискредитаційної політики московії щодо українського народу, його культури, його національної самосвідомості і європейської самоідентифікації. Композиція “Hey, Hey, Rise Up” очолила світові чарти 25-ти країн світу.

Для сучасного світу Україна не перестає бути відкриттям. Це демонструє, який широкий і потужний дезінформаційний вплив щодо нашої держави, десятиліттями ширила російська пропагандистська машина. Тільки зараз ми поступово, але впевнено, демонструємо світу і самим собі, хто і які ми є насправді. Кожен з нас має можливість долучитися до цього процесу, споживаючи і поширюючи достовірну інформацію, а не пропагандистські “вкиди” рф. Критичне мислення, аналітичний підхід, оперування перевіреними фактами, фільтрування джерел надходження і поширення інформації - все це допоможе вам захиститися від маніпуляцій ворога. Більше того, це дозволить захисти нашу державу, формувати її істинний вигляд в очах світової спільноти і позбавлятися від комплексу меншовартості у власних очах, який так ретельно вибудовували російські спецслужби задля заповнення прогалин у власній культурі і державності, над якими вони і досі не навчилися працювати. Але це вже не наша проблема.

Долаємо #інфотерор разом

Переглядів: 101 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0