Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Апрель 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Пятница, 26.04.2024, 23:21
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


14:22
#поговоримо_про

#поговоримо_про #дезінформацію як елемент військового арсеналу Кремля.

Для того, щоб зрозуміти як працює дезінформація російських спецслужб, слід знати, що зі своїми споживачами вона спілкується наративами. Саме він є основним структурним елементом російської пропаганди. Що ж це таке і чому всі експерти неодмінно вживають це слово? Розглянемо детальніше.

Наратив, в буквальному перекладі з латини, це розповідь. Однак, без обов’язкового обґрунтування, без точних даних, просто розповідь, інтерпретація подій розповідачем. Кращий приклад наративу – міф, казка або легенда. Як наукове поняття «наратив» ввели філософи-постмодерністи (Ліотар, Бодріар); до цього воно використовувалося психологами та літераторами. Зокрема, психологи І. Брокмейєр і Р.Харрі, які досліджували явище наративу, говорять, що він не є описом реальності, а скоріше інструкцією до розуміння і завжди суб’єктивний.

Дослідники Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, які проводили масштабне дослідження російського контенту, проаналізувавши новинні програми і ток-шоу за 3 роки, виявили, що чистих фейків (повністю вигадана або свідомо перекручена новина, як ми пам'ятаємо) там не так і багато. Переважна частина інформації була маніпуляцією, селективним набором фактів, нагнітанням і т.д. Новина може бути абсолютно правдивою, проте підібраною в той момент і в тому місці, де вона посилює маніпулятивне твердження (тезу).

Сила наративу – в легкості та ясності подачі, а також в їх повторюваності, що теж має психологічне підґрунтя. Парадигма новин російських медіа функціонує в наративному типі дискурса, тобто факти і події використовуються для підтвердження заздалегідь підготовлених наративів, на відміну від фактологічного, де інформація підтверджує себе через факти. Підступність наративу в тому, що його важче спростувати – на відміну від фейка – адже це судження, а не факт.

Основних наративів кремля про Україну є декілька. Головних можна виділити три: "образ ворога", маніпуляції з поняттям русофобії та "теорія змови". Ви стикаєтеся з ними практично щодня, тому слід проаналізувати їх, аби успішніше протистояти дезінформаційній атаці. Детальніше - в наступному дописі.

Долаємо #інфотерор разом

 

Переглядів: 116 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0