Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Апрель 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Четверг, 25.04.2024, 22:21
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


14:21
#поговоримо_про

#поговоримо_про

В попередніх дописах ми говорили про #фейки #тролів і #ботів, як складові частини дезінформаційної кампанії рф проти України. Сьогодні ми торкнемося таких, глобальних і ключових для повного розуміння ситуації, понять, як #гібридна_війна та #дезінформаційна_війна. Спершу визначимося з термінологією.

Гібридна війна – це війна, де агресор досягає політичних цілей шляхом використання методів дезінформації у поєднанні із традиційними методами війни. Тобто, це поєднання активних бойових дій на передовій та поширення дезінформації серед населення. Що ж таке дезінформація та в чому її небезпека?

Дезінформація – це неправдива, маніпулятивна, оманлива інформація, що цілеспрямовано розповсюджується для досягнення певної політичної мети. Тобто, війна іде як за території, так і за уми людей, що цю територію населяють. Війна на Донбасі та анексія Криму у 2014 році вперше показала безпрецедентну ефективність російської дезінформаційної кампанії, машина якої працювала роками, задовго до початку фактичних бойових дій по окупації територій України.

Дуже часто її плутають із поняттям «пропаганда». Однак, існує принципова відмінність між цими двома явищами. Якщо пропаганда як метод психологічного впливу може нести позитивне смислове навантаження (пропаганда здорового способу життя, пропаганда боротьби з курінням/алкоголізмом/наркоманією), то дезінформація як метод не може мати жодних позитивних конотацій. Саме слово не є новим терміном і має російське, а точніше радянське, походження. Іще в 1923 році, одним із творців «ВЧК» Йосифом Уншліхтом, було створено спеціальне бюро активної розвідки – дезінформації противника.

Цей метод роботи активно використовувався радянськими спецслужбами від самого початку їх існування, супроводжував оперативні дії і був засобом впливу на опонента. Свого апогею радянська дезінформаційна кампанія, яка від початку мала системний характер, сягнула в період Холодної війни. В січні 1952 року було створено 1-е Головне управління МДБ СРСР, на яке покладалися закордонна розвідка (легальна і нелегальна), диверсії та «активні заходи» - дії прихованого або оманливого характеру, що мають на меті здійснення вигідного впливу на цільове суспільство. АЗ, опираючись на дезінформацію, включали разом з тим і інші інструменти:

- використання чи створення партій, НЗФ, організацій, структур прикриття;

- використання агентів впливу;

- здійснення терористичних актів;

- підробка документів;

- культурна протидія;

- використання спортивних подій.

Цей список був наведений у звіті Національного інституту стратегічних досліджень України «Активні заходи СРСР проти США». Як бачимо, абсолютна більшість із них досі активно використовується як частина агресивної інформаційної політики рф. Особливо активними вони стали з початком російської агресії на Донбасі. Таким чином можна говорити про спадковість радянських і російських спецслужб та їх методів роботи. Далі говоримо про особливості роботи російських спецслужб з дезінформації.

 

Переглядів: 127 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0