Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Май 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Суббота, 20.04.2024, 15:43
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


12:27
Перемогли нацизм – переможемо і рашизм

Перемогли нацизм – переможемо і рашизм

8 і 9 травня – День пам’яті та примирення, а також День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У ці дні ми вшановуємо пам’ять усіх жертв нацистської окупації та виражаємо вдячність і пошану людям, які боролись із нацизмом під час Другої світової війни.

У 2022 ці пам'ятні дати для нас особливо болючі, адже наша держава знову переживає повномасштабне вторгнення сусідньої країни, яка десятиліттями викривлювала історію і перебільшувала свій внесок у перемогу над нацизмом, при цьому вихваляючись агресивним гаслом “можем павтаріть”. Натомість ми обрали європейський шлях пам'яті та осмислення жахливої трагедії ХХ століття під гаслами “Ніколи знову” і “Пам'ятаємо. Перемагаємо”. Тому сьогодні варто пригадати, кого і що втратила Україна під час Другої світової війни.

Із 1939 по 1945 роки Україна, яка перебувала під радянською окупацією, зазнала величезних втрат, переживши нацистську окупацію і дві фази важких бойових дій по усій території.

На фронтах Другої світової війни воювали понад 7 мільйонів українців, із них більше 6 мільйонів – у складі армії СРСР, до 250 тисяч – у складі армій Великої Британії, Канади, Польщі, США і Франції, а також 100 тисяч – в УПА. Фактично кожна українська родина втратила когось із близьких протягом війни. Від 3 до 4 мільйонів українських військових загинули під час бойових дій або в полоні.

Протягом шести років війни Україна втратила понад 8 мільйонів громадян, із яких близько 5 мільйонів цивільних. Майже повністю знищили частину національних спільнот України, як-от кримських татар, євреїв і німців. Зокрема загинули 1,5 мільйони українських євреїв і 20 тисяч ромів. Понад 2 мільйони українців вивезли на примусові роботи до Німеччини, більше 3 мільйонів – евакуювали до східних регіонів срср. Частина з них так і не повернулась додому.

Після вигнання нацистів радянська влада відновила терор на території України. Зокрема понад 200 тисяч кримських татар звинуватили в колабораціонізмі та депортували до віддалених регіонів росії лише у 1944 році. Після етнічних чисток до Криму заселяли російськомовне населення, захист якого став фальшивою метою анексії півострова у 2014.

Під час Другої Світової війни Україна зазнала значних матеріальних втрат, зокрема було зруйновано до 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено майже 320 тисяч господарств. Майже 10 мільйонів людей втратили власні домівки. Також під час евакуації у східні регіони срср із нашої території вивезли 550 об’єктів промисловості та підприємств, майно і худобу тисяч колгоспів, радгоспів, МТС, наукові, навчальні та культурні заклади, а також історичні цінності. Загальна сума матеріальних втрат України складала 285 мільярдів карбованців, що становило 42% від втрат усього срср. За сучасними підрахунками Інституту історії НАН України, втрати нашої держави у Дсв складають понад 450 мільярдів.

У ХХІ столітті Україна знову зазнає воєнного вторгнення та окупації частини своєї території. росія прагне колонізувати нашу державу, а оскільки їй це не вдається, знищує усіх, кого може, і все, що може. Ідеологія рашизму, яку просуває держава-агресор, є людиноненависницькою, шовіністичною і сповненою імперських амбіцій. Дії російської армії на території України – це дублювання вчинків нацистів. І ми знову маємо перемогти у війні проти сучасного різновиду нацизму, адже це війна за нашу свободу і незалежність, за демократію і цивілізованість, зрештою за можливість самостійно обирати, як розвиватиметься наша держава. Тому доречним є нове державне гасло пам'ятних днів 8 і 9 травня: “Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!” Все буде Україна!

Переглядів: 115 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0