Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Апрель 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Четверг, 28.03.2024, 15:30
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


14:03
«Обласний літературно-меморіальний музей М.Островського» було перейменовано в «Музей пропаганди»

28 березня рішенням 31 позачергової сесії Хмельницької обласної ради «Обласний літературно-меморіальний музей М.Островського» було перейменовано в «Музей пропаганди». З літературно-меморіального музей став історичним.
В 2015 році було прийнято закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки», який спонукав наш музей до зміни профілю на історичний, розробку нової концепції та пошуку нової назви закладу. Цей шлях виявився не з легких. Численні опитування, круглі столи щодо обговорення змін в музеї та диспути показали, що одностайної думки ні серед громади, яка налаштована на збереження автентичності музею, ні серед професійної спільноти досягти не вдалося. Ще й на сьогоднішній день йдуть гарячі дискусії щодо долі музею.
Крім того, в грудні місяці минулого року Міністерство Юстиції України подало позов до суду на музей, так як він містить в своїй назві ім’я Миколи Островського як людини, що підлягає декомунізації, і, в разі не перейменування музею, музеєві загрожувала б ліквідація.
Колектив музею провів низку консультацій з Українським інститутом національної пам’яті (Natalia Ivanchenko безмежна вдячність за фахові поради та допомогу, за важливі ідеї та підтримку ініціативи), Українським центром розвитку музейної справи, Українським комітетом Міжнародної ради музеїв, (Vlad Pioro Anastasiia Cherednychenko за розуміння та підтримку), Anastasiia Haidukevych та всім, хто підтримував нас), з музейними фахівцями, з істориками. Отож, враховуючи фахові поради, музейні фонди, експозицію, специфіку архітектурного оформлення та напрацьовані ідеї, виклики сьогодення, музейники висловили ініціативу зміни профілю на історичний та назви «Музей пропаганди в Україні 1917 – 1991 рр.», а також розробки нової наукової концепції музею із залученням фахівців, в основі якої буде осмислення природи та наслідків тоталітарного минулого крізь призму дослідження засобів, видів, механізмів впливу пропаганди на свідомість людей, розвінчування радянських міфів та стереотипів. Проте, в ході судових засідань Міністерство Юстиції погодило для перейменування лише коротку назву «Музей пропаганди».
Можливо, поки що нова назва «Музей пропаганди» для багатьох є незрозумілою і дещо подразнює. Але вона дає можливість наповнити експозицію новим змістом та створити унікальний музей - науково-дослідну, просвітницьку інституцію з дослідження тоталітарної пропаганди в Україні, націленому на зміцнення української ідентичності шляхом розвінчання історичних міфів, сконструйованих та поширюваних радянськими пропагандистами..
Крім того, такий музей має можливість стати майданчиком для діалогу в питаннях пам’яті тоталітарного минулого, місцем комунікації з місцевою громадою, українськими та іноземними туристами, всіма зацікавленими групами. Дослідження та популяризація знань про пропаганду та протидію їй в спеціалізованій музейній установі сприятиме відновленню національної пам’яті українського народу, відстоюванні прав та свобод людини, формуванню навичок у громадян України критичного мислення, дієвого патріотизму та власної ідентичності. Музеєм, що відповідає сучасним тенденціям розвитку музейної справи та актуальним потребам українського суспільства в контексті сутнісної декомунізації.
Щира вдячність голові обласної ради Михайло Загородний, виконавчому апарату Хмельницької обласної ради та всьому депутатському корпусу, що підтримали це рішення, врахували важливість музею для громади Шепетівщини та не допустили ліквідації закладу. Дякуюємо за те, що своєю підтримкою висловили довіру до професійної позиції колективу музею. Ми пишаємося тим, що в такий доленосний час для музею нам пощастило працювати з вами!
Музей підтримали такі депутатські фракції - «За конкретні справи» Вадим Лозовий, «Аграрна партія», «Самопоміч»@Інна Ящук, «Рідна Хмельниччина»(«Солідарність»), «Батьківщина». Утримались – Радикальна партія Олега Ляшка, проти – «Свобода». За – 46 голосів, 8 – проти, 6 – утрималось.
Щиро дякуємо нашим депутатам Николай Дячук, Тетяна Василик, Мовсісян Врам, Віталій Олуйко, які донесли важливість такого кроку, як перейменування музею.
Дякуюємо всім, хто розумів нашу позицію та підтримував! Дякуюємо всім шепетівчанам, хто приходив і цікавився перебігом подій стосовно нашого музею.
Повірте, все це давало сили йти вперед та не опускати руки, адже такий досвід нам доводиться набувати першими, а першопрохідцям завжди важко.
Добра всім і міцного здоров’я!

Світлина від Музей пропаганди.

Переглядів: 199 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0