Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Август 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Пятница, 29.03.2024, 11:56
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


15:46
#Хроніки_Голокосту

#Хроніки_Голокосту

28 липня – 80-та річниця першого масового розстрілу євреїв нацистами у Шепетівці у роки Другої світової війни...

В знак вшанування пам'яті жертв масових розстрілів єврейського населення на території нашого краю ми підготували ряд історичних матеріалів про гітлерівську систему знищення незчисленної кількості неугодних нацизму людей. Пам’ять про усі звірства й жахіття, через які пройшов цілий народ у пер. пол. 1940-х років, сьогодні зберігають одиниці. Пережиті ними скорботні події стали для людства жахливим прикладом того, до чого призводить людиноненависницька політика. Пам’ятаючи про цю трагедію, ми маємо бути на сторожі, щоб не допустити повторного породження зла, яке може досягнути масштабів Голокосту.

Напередодні Другої світової війни у Шепетівці проживало майже 5 тисяч євреїв, що складали 20% від усього місцевого населення. Тут функціонував цілий єврейський квартал, а також знаходилась єврейська релігійна школа (хедер), де 300 дітей з єврейських сімей на ідиш вивчали різні предмети, зокрема фізику, математику, історію і т.п.

Однак після окупації німцями Шепетівки, впродовж липня-серпня 1941 року було знищено понад 4000 євреїв з міста та його околиць. Перший масовий розстріл нацистами представників єврейської національності відбувся 28 липня 1941 року, який забрав життя 800 осіб.

У той трагічний день євреїв зібрали на площі міста перед лікарнею, де було проведено відбір: ремісникам та майстрам з їхніми сім’ями дозволено було повернутись до своїх домівок. Решта (чоловіки, жінки, діти, немовлята, люди похилого віку) були завантажені до кузовів автомобілів й вивезені під охороною 2-ї роти 45-го поліцейського батальйону до соснового лісу поблизу перехрестя доріг, що ведуть на Новоград-Волинський та Славуту.

Один із членів вищезгаданого батальйону пізніше на своєму допиті порівнював напхані людьми вантажівки наче з коробками із кольоровими олівцями. За його ж свідченнями усі привезені євреї поводили себе спокійно (оскільки на початку акції їм не були відомі справжні наміри окупантів – авт.) та не здійснювали жодних спроб втечі. Невеликими групами по 4-6 осіб, пострілом в потилицю солдати 45-го поліцейського батальйону здійснювали свій акт геноциду проти шепетівських євреїв.

На цьому місці сьогодні знаходиться меморіал пам’яті розстріляних євреїв. Такими братськими могилами усіяна, на жаль, уся територія України.

За оцінками «Енциклопедії Голокосту» загальна ж чисельність жертв нацистської політики знищення євреїв на території СРСР становить понад 1,2 мільйони осіб. І за кожною цифрою з цієї статистики стоять люди із зруйнованими долями та нездійсненними мріями.

Детальніше про події Голокосту у Шепетівці можна дізнатись з відеосвідчень очевидців, доступних на веб-сторінці команди Yahad-In Unum – французької організації, створеної з метою виявлення місць масових захоронень євреїв.

Далі буде...

На зображенні може бути: на відкритому повітрі

 

Переглядів: 115 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0