Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Апрель 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Пятница, 26.04.2024, 12:02
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


14:54
"… І чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь..."

"… І чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь..."

Історичний вислів Т.Г.Шевченка, в нових реаліях війни набуває принципово нового значення. В площині військової справи і озброєння, ЗСУ керується заповітами Кобзаря, опановуючи британські NLAW, американські Javelin та турецькі Bayraktar (до слова, вийшла нова модифікація із українським (sic!) двигуном). Саме цим новітнім зразкам військового озброєння, які надали іноземні партнери українським ЗСУ у війні з російськими окупантами, ми присвятимо кілька детальних оглядів, адже в кожної зброї є свої плюси, мінуси та призначення.

Почнемо із королівських (без перебільшення) подарунків, які ми отримали в січні 2022-го року – Велика Британія надала більше 1000 переносних ПТРК Україні для підсилення ЗСУ у війні з рф.

Протитанкова керована ракета (ПТКР) — вид протитанкової зброї, складова частина протитанкового ракетного комплексу, твердопаливна ракета з кумулятивною бойовою частиною (БЧ), з корегованою траєкторією польоту за командами оператора або власної голівки самонаведення (ГСН).

ПТКР можна класифікувати:

1) за способом наведення:

-ручна — оператор «пілотує» ракету до влучення у ціль;

-напівавтоматична — оператор у прицілі супроводжує ціль;

-апаратура автоматично відстежує політ ракети (зазвичай за хвостовим трасером) і подає необхідні команди, що керують ракетою;

-автоматична (самонавідна) — система «вистрілив — забув»;

2) за каналом керування:

-керовані по дротах;

-керовані по лазерному променю;

-керовані по радіоканалу.

ПТКР і пускова апаратура зазвичай виконується у кількох варіантах:

• переносний комплекс;

• встановлення на шасі позашляховика, БТР/БМП;

• авіаційне встановлення (зазвичай, для гелікоптерів).

Ракета при цьому використовується та сама, варіюється склад і вага пускової апаратури та засоби наведення.

NLAW (NextGenerationLight Anti-tankWeapon) – розроблений компанією SAAB (Швеція). Вони, без жодних ремарок, у вигляді типової цілі для свого ПТРК зображають російський Т-90, а в офіційних публікаціях пишуть, що NLAW - ефективне рішення на фоні "геополітичної нестабільності навколо Європи".

Найбільшим плюсом став той факт, що було враховані можливості та слабкі місця саме російських танків, а також реальні умови сучасного бою "високої інтенсивності" - тобто повномасштабних бойових дій. Окрім цього, головними особливостями ПТРК NLAW є максимальні простота у використанні та ефективність. Також вимогами, які сформували силует майбутньої зброї стали: мінімальні габарити (довжина і вага), можливість ведення вогню однією людиною, мінімальний часовий проміжок між визначенням цілі і її знищенням, принцип "вистрілив і забув". Ще один з головних плюсів NLAW – це його доступність до використання. Для опанування цього ПТРК бійцю необхідно близько однієї години навчання. Бойова маса — 12,5 кг, а довжина - 1016 мм, калібр - 150 мм (102 мм кумулятивна боєголовка), дульна швидкість - 40 м/с (початкова), максимальна - до 200 м/с. Час, необхідний для активації системи і відкриття вогню, становить 2—3 с. Ці характеристики дозволяють ефективно використовувати зброю в умовах міського бою. Попри головне призначення - ураження танків - може використовуватися і проти іншої броне-, та звичайної техніки, знищення броньованих машин, БТРів. Дистанція стрільби, відповідно до заяв Saab, визначена у межах від 20 метрів, що є найменшим показником серед ПТРК, максимальна - до 600-800 метрів. Гарантоване бронепробиттякумулятивною частиною — до 500 мм гомогенної катаної броні. Комплекс має інерційну систему наведення та магнітний підривач. У шведській компанії з розробки NLAW свідомо відмовилися від теплової головки самонаведення, позаяк це: по-перше, збільшує вартість ПТРК, по-друге, велика кількість хибних теплових сигнатур, включно із відкритим полум’ям на полі бою знижує ефективність коректного визначення цілі. Замість цього Saab застосував доволі цікавий режим "прогнозована пряма видимість" (predicted line-of-sight) PLOS. У NLAW немає лазерного далекоміра чи інших лазерних систем. Навідник має навести перехрестя прицілу та протягом 3-5 секунд супроводжувати ціль. Електроніка пускової вираховує траєкторію, дальність та кутову швидкість - після чого можливо зробити пуск.

У 2017 р. SAAB уклала контракт на постачання NLAW швейцарським сухопутним військам на суму 120 млн. дол. США. Крім того, NLAW закупили Фінляндія, Люксембург, Велика Британія, планують закупки Індонезія та Саудівська Аравія.

Зараз на озброєнні Збройних Сил України стоїть багаторазовий РПГ-7 та однозарядні РПГ-19 та РПГ-26; очікувано перебуватиме на озброєнні до 2030 року.

(Фото із сайтів компанії SAAB, прес-служби ООС).

Юлія ЛІПСЬКА, науковий співробітник музею

 

Переглядів: 128 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0