Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Июнь 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Пятница, 26.04.2024, 19:08
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


16:33
Дискусійна платформа "Конструювання героя: Дегероїзація"

Музей Миколи Островського в Шепетівці це один з найкращих прикладів декомунізації в Україні. І, що характерно, відбувається вона не згідно державним директивам, а всупереч. Це меморіальний музей, котрий оповідає життєвий та творчий шлях Миколи Островського, базуючись на його автобіографічному творі “Як гартувалась сталь”. Експозиція музею була побудована у 80-х роках за проектом Заслуженого художника Анатолія Гайдамаки, та немов випередила свій час і сьогодні набула більшої актуальності ніж на момент створення. За усіма канонами пропагандистського музею в експозиції поступово і детально розкривається становлення революціонера та письменника Миколи Островського, що сьогодні це дає змогу побачити яким чином відбувалося конструювання образу героя. Експозиція лишає місце для інтерпретацій і наукові співробітниці музею дуже точно та фахово підкреслюють викривлення фактів та інформаційні маніпуляції до яких вдавалися радянські ідеологи вибудовуючи героїчний наратив. Така виважена та науково підтверджена критика набагато ефективніше бореться з радянською пропагандою ніж прямі заборони, що продукуються навсібіч Міністерством Культури та Інститутом національної пам’яті. Музей повністю зберігає оригінальну експозицію та екстер’єр - унікальні твори монументально-декоративного мистецтва, котрі є справжньою принадою та окрасою міста.
Ініціатива ДЕ НЕ ДЕ спільно з музеєм пропонує більш детально дослідити способи та методи конструювання героїчного образу на прикладі життєпису Миколи Островського. Ми звертаємось до мистецтва кінематографії: “Як гартувалася сталь” екранізували неодноразово, і в кожному фільмі образ головного героя дещо видозмінювалися. 
Перша екранізація датується 1942 роком, у розпал Другої світової Війни. Друга - 1956 - на самому початку “відлиги”. Третя - 1975 р - пік могутності СРСР, і остання - телесеріал китайського виробництва знятий в Україні у 1999 році. В підвальному приміщенні музею учасники ДЕ НЕ ДЕ створять аудіовізуальну інсталяцію на основі цих фільмів. А у кінозалі музею відбудеться дискусія “Конструювання героя” та перегляд фільмів.

Переглядів: 622 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0