Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Март 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Среда, 24.04.2024, 15:29
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


15:27
Денацифікація

Погодьтеся, коли Путін висунув вимоги денацифікації та демілітаризації України, ми всі подумки сказали: «Що?». З таким успіхом можна вимагати демарсіанізації або дерептилоїзації. Що таке денацифікація насправді, а не в шизофренічній уяві воєнного злочинця? Це явище, чітко прив’язане до певної історичної ситуації, яка склалася наприкінці Другої світової війни.

Денацифікація — це система заходів з перебудови економіки, політики, культури, ЗМІ та юриспруденції на території колишнього Третього рейху заради знищення всіх слідів нацистської ідеології. Нацистська Німеччина створила складну машину, яка робила кожен елемент життя держави (від освіти до військово-промислового комплексу) елементом реалізації свого плану. Окупаційна влада впровадила цензуру та здійснювала контроль над медіа, репертуаром театрів. Тому перемоги у війні було замало, щоб побороти нацизм — треба було збудувати повністю нову державу, послідовно вичистивши кожен фрагмент життя суспільства від наслідків нацистської пропаганди.

Проєкт денацифікації було створено країнами антигітлерівської коаліції на Потсдамській конференції в серпні 1945 року. Поняття denazification було вперше використано в 1943-му в США для опису того, яким має бути післявоєнний політичний устрій Німеччини.

Тоталітарні держави побудовані таким чином, щоб не залишати жодної людини за межами своєї практичної діяльності (більша частина втягнута хоча б у роботу союзів типу Гітлер'югенд), тому великою мірою кожна людина є відповідальною. Програма денацифікації втілювалася зовнішньою контрольною радою та місцевими комісіями і передбачала покарання тих, хто брав участь у реалізації політики держави, а також люстрацію (недопущення членів нацистської партії та СС до управління країною). Публічний простір був очищений від фізичних символів нацистського режиму. Методи денацифікації розрізнялися в різних окупаційних зонах.

Важливо, що денацифікація була одним із елементів триєдиної програми поряд з демілітаризацією та демократизацією. Намагаючись скалькувати знайомі слова, Путін у своїх вимогах загубив слово «демократизація». Насправді, це саме Росії потрібне щось на кшталт денацифікації. Зараз весь проєкт Європи потребуватиме перезавантаження.

На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст

Переглядів: 134 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0