Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Декабрь 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Четверг, 28.03.2024, 20:24
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


12:13
30-річчя створення шепетівського громадського об’єднання “Просвіта”.

Цьогоріч ми відзначаємо 30-річчя створення шепетівського громадського об’єднання “Просвіта”.

Товариство "Просвіта" виникло у Львові 1868 року. Його основною метою було поширення освіти українською мовою серед населення, збереження української історії та культури, виховання національно свідомих громадян. Рух зростав, тож на початку ХХ століття просвітні товариства створювали на Наддніпрянщині, Закарпатті й в українських поселеннях Кубані, Зеленого Клину, Маньчжурії та ін.

Однак після встановлення більшовицької влади усі філії “Просвіти” ліквідували. Під час Другої світової війни були спроби відновити діяльність товариства, проте нацисти використовували піднесення української мови та історії з метою укорінення своєї влади в Україні, а усі намагання відродити нашу державність придушували.

Відродження “Просвіти” відбулось у 1988 році, себто в період перебудови. Тоді у Львові створили Товариство рідної мови ім. Тараса Шевченка, яке після відновлення незалежності реорганізували в Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка.

Просвітянський рух активізувався на Шепетівщині також наприкінці 80-х. Прикметним став березень 1989 року, коли в обласній газеті “Корчагінець” опублікували статут Товариства рідної мови ім. Т. Шевченка, що стало поштовхом для згуртування українофільської інтелігенції нашого міста.

Восени 1991 року в Шепетівці провели Форум інтелігенції, протягом якого учасники обговорили необхідність створення громадського об’єднання “Просвіти” у місті, засновниками якого стали місцеві жителі ‒ освітянка Неля Бунечко і лікар Тарас Нагулко. Так виник шепетівський підрозділ Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка. Його очолила шепетівчанка Галина Островська.

Упродовж 30 років діяльності місцеві просвітяни організовують і беруть участь у різноманітних заходах, зокрема у науково-практичних конференціях, форумах, круглих столах, концертних програмах, мітингах тощо. Також діячі “Просвіти” досліджують і популяризують історію, зокрема рідного краю, влаштовують відзначення знаменних подій української історії, створюють власні осередки у навчальних та культурних закладах тощо.

Під час подій Революції Гідності шепетівська “Просвіта” не була осторонь, а займалась організацією громадськості, зокрема долучилась до створення місцевого осередку Всеукраїнського об’єднання “Майдан”, одним із організаторів якого був просвітянин Микола Дзявульський. Протягом російсько-української війни, яка триває уже 8-й рік, місцева “Просвіта” також займається волонтерською діяльністю.

Досягнення мети, поставленої просвітянами у минулому, і досі є важливим для розвитку України, як самостійної держави. Тож діяльність “Просвіти” є вкрай необхідною і актуальною.

За матеріалами “Не гасне світ «Просвіти»” Г. Островської

 

Переглядів: 131 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0