Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Сентябрь 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 3
Гостей: 3
Пользователей: 0

Друзі сайту

Четверг, 18.04.2024, 16:16
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


09:26
Історія українського оберегу

Історія українського оберегу

Українські обереги покликані захищати й оберігати від різних сил зла. У сучасному світі, на фоні останніх подій, вони є не менш важливими, вже в іншій площині духовності. "Браслет солідарності" на руці у воїна, яка була знайдена під час ексгумації тіл загиблих в Ізюмі став новим оберегом і отримав змістове наповнення.

У межах музейних занять розглядаємо історію українського оберегу, їх види, що символізували, яке значення мав зокрема браслет солідарності для загиблого бійця, і чому національний оберег активно поширюють у соцмережах.

З давніх часів українці мають безліч символів, оберегів, талісманів. Спадщиною минулого вважаються — підкова, вишиванка, рушник, хустки, віночки, верба, червона калина, писанка тощо. Про них складали легенди, їх шанували, наділяли глибинними сенсом і силою.

 Яке значення мали обереги? Їх використовували, щоб захистити життя, здоров’я, вберегтися від нечистої сили, для притягнення щастя, кохання, успіхів у справах, удачі, краси.

 Одним із народних оберегів, який символізував залучення грошей, любові, удачі, здоров’я тощо — підкова. Навіть сьогодні вона є майже у кожному домі.

 Великого значення для українців набула вишиванка. Це символ єднання, підтримки і «молитва без слів». Наша сила та незалежність, відновлення української ідентичності.

 Яскравим прикладом сучасного національного оберегу є браслет солідарності — синьо-жовта стрічка, яка переважно носиться на руці. Він наповнений глибинним сучасним символізмом і став уособленням мужності, єдності, стійкості у війні, гордості за себе і свій народ. Такі браслети набули популярності з 2014 року – саме їх діти плели для бійців, які воювали на передовій. Традиція продовжуються і сьогодні. 

Деатльно про кожен оберіг 

#музейпропаганди #українськітрадиції #звичаї #історія #ІсторіяУкраїни #символи #обереги #браслетсолідарності #Підкова #вишиванка #Ізюм #izyummassacre

Переглядів: 79 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0