Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Май 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Друзі сайту

Четверг, 25.04.2024, 11:38
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

МУЗЕЙ ПРОПАГАНДИ


10:31
Батьки чекали сина з фронту, а отримали похоронку…

Батьки чекали сина з фронту, а отримали похоронку…

8-9 травня наша країна відзначає День пам’яті та примирення і День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В ці дні шепетівчани вшановують загиблих на фронтах Другої світової війни, згадують й про мирних жителів, які загинули під час окупації, в нацистських концтаборах, вшановують живих свідків тієї найстрашнішої війни в історії людства.

В цей день хочеться згадати про нашого земляка, який загинув за 40 кілометрів до Берліна, Карпинського Костянтина Олександровича – бійця 1-ї танкової армії. На жаль, в нас не має його світлини, втім, є опис його життєвого шляху.

Костянтин народився в 1926 році в Шепетівці. Про дитячі і юнацькі роки, на жаль, нічого не відомо. Пережив окупацію. Після вигнання нацистів з Шепетівки, на початку березня 1944 року, 18-річного юнака було мобілізовано до Червоної Армії. В той час війська 1-ї танкової армії генерала М. Катукова поповнювали особовий склад чоловіками з Шепетівки та навколишніх сіл. Таким чином Костянтин Карпинський став рядовим стрільцем у 1-у мотострілецькому батальйоні 21-ї механізованої бригади, яка входила до складу 8-го гвардійського механізованого корпусу.

В перші дні служби було досить важко. Особливо, в умовах весняного бездоріжжя, коли навіть танки грузли в багнюці. Особливо важкі бої були під Тернополем, де багато молодих хлопців з північної Хмельниччини загинуло. Костянтину чудом вдалося вижити.

Після Тернополя Костянтин бере участь в боях за Теребовлю, Чортків, форсуванні Дністра в районі села Устечко, далі були важкі бої за Городенку та Коломию.

Згодом відбуваються бої дії на інших ділянках німецько-радянського фронту, де 1-а гвардійська танкова армія, будучи на вістрі атак, несла великі матеріальні та людські втрати. Не дивлячись на це, Костянтин залишився в лавах свого підрозділу без поранень. В ці часи його вперше нагороджено медаллю.

23 лютого 1945 року під час оволодіння залізничної станції Щепанково, що східніше міста Познань, Костянтин Карпинський під час ураганного кулеметно-мінометного вогню зі сторони противника увірвався в одну з будівель. В ній він гранатою знищив 6 нацистів. Продовжуючи бій, Костянтин з гвинтівки в упор застрелив німецького снайпера, який заважав рухові радянської піхоти. За цей бій він був нагороджений медаллю «За відвагу».

З часом війна вже йшла до завершення. Залишилось здійснити останній крок – штурм Берліну. В цей час йдуть вперті бої за річку Шпреє. 20 лютого 1945 року, близько 16 години, батальйон, в якому служив Карпинський, отримує завдання форсувати річку в районі міста Фюрстенвальде. Переправившись через Шпреє, автоматники, серед яких був Костянтин Карпинський, знищили розрахунок одного доту і з тилу увірвалися в траншеї гітлерівців. Зав’язався рукопашний бій. Під час цієї атаки Костянтин особисто знищив 19 німецьких солдат, в результаті чого противник змушений був відступити.

Згодом, діючи у розвідці під час розширення плацдарму, шепетівчанин знищив кулеметний розрахунок. Втім, це був його останній бій. Поховали нашого земляка поблизу шосейної дороги на південно-східній околиці німецького села Хангельсберг.

Після його смерті, під час написання нагородного листа, в якому було викладено його останній бойовий подвиг, майже всі командири підрозділів 1-ї танкової армії висловились за присвоєння Костянтину Карпинському посмертно звання Героя Радянського Союзу. Втім, командуючий 1-ї танкової армії Катуков, той самий, що на передодні радянсько-німецької війни командував 20-ю танковою дивізією в Шепетівці, розчерком синього олівця вирішив по іншому. Шепетівчанина посмертно нагородили орденом Вітчизняної війни І ступеня.

Після завершення війни батьки Костянтина, Марія Карпівна та Олександр Йосипович, чекали на нього. На жаль, не дочекались, поштарка принесла їм похоронку…

Науковий співробітник Музею пропаганди Лукашук Олександр

На зображенні може бути: текст

 

Переглядів: 131 | Додав: sendu | Рейтинг: 0.0/0